Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага отпадане на удостоверенията

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага отпадане на удостоверенията
Коментари Харесай

Предложение: Учениците да получават еднократна помощ без удостоверение

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) предлага отпадане на удостоверенията от учебните заведения при разпределяне на еднократна помощ за възпитаници, оповестиха от ведомството. 
 
Предложението е вследствие на диалози с специалисти от Министерството на образованието и науката (МОН), инициирани от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), за намиране на решение за понижаване на административната тежест за родителите.
 
Остава условието за даване на удостоверения за записаните възпитаници в първи и осми клас, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година, тъй като в тези стадии на образование има наложително записване. Това се постанова, защото по длъжностен път АСП получава от МОН данните за действително записаните възпитаници в съответния клас на образование най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на образователната година.
 
За учениците от втори, трети и четвърти клас ще се ревизира служебно в кой клас са били през миналата образователна година, защото те наложително не престават в по-горен клас според Закона за предучилищното и учебното обучение. След приемането на формалните данни от МОН специалисти от АСП ще ревизират дали учениците, за които е изплатена към този момент помощ, фактически вървят на учебно заведение. Ако не попадат в описите на учебните заведения, родителите им ще би трябвало да възстановят непозволено получените суми.
 
Агенцията за обществено подкрепяне, посредством териториалните си поделения, към този момент стартира приема на заявления-декларации за разпределяне на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023/2024 година, като обработва всички постъпили документи. Изплащането на средствата ще започва след приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, в който ще се дефинира размерът на помощта за идната образователна година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР